Actieve hulp voor mensen met schulden

“Niet iedereen is zelfredzaam”

Interview door Geert van Someren

Weekblad Het Zuiden editie Ridderkerk

06-02-2019

 

RIDDERKERK – Martin Verhoeve (62) straalt van de energie. Hij praat bewogen over Ridderkerkers met problematische schulden. Spreekt duidelijke taal. Hij is als coördinator actief bij de Stichting Schuldhulpmaatje (SHM). Een organisatie die geheel bestaat uit vrijwilligers. Zij hebben al voor veel mensen het verschil gemaakt, zodat die de schulden achter zich konden laten.

“Het gezegde eigen schuld dikke bult”, is bijna nooit van toepassing op de mensen die we helpen. Ze zijn meestal door omstandigheden in de problemen geraakt. Ook praat ‘men’ snel over fraude of onwil. Dat is echt niet zo”, vertelt Verhoeve, die een achtergrond in de bankwereld heeft. “Je kunt het ook zo bekijken: 1 euro schuldhulp levert maatschappelijk 3,5 euro op”.

De materie is vaak weerbarstig, blijkt in de praktijk. “Probleem is dat we in de samenleving ervan uitgaan dat iedereen 100% zelfredzaam is. Dat is niet zo. Veel mensen die in problemen verzeild raken, hebben een steuntje nodig om eruit te komen. Dat proberen wij te geven”, legt Verhoeve uit.

 

Visie ontbreekt

“Vaak ontbreekt visie. Als je vraagt waar we over vier jaar willen staan, wordt het stil. Ambtenaren doen echt hun best. De meesten willen mensen helpen. De gemeente is geen geldmachine, maar moet en kan wel faciliteren. Wat zou helpen is om de grens om in aanmerking te komen voor minima regelingen op 120 of beter nog 130% van het minimum inkomen te zetten, zoals in sommige andere gemeenten. Een andere belangrijke vraag is, wat doe je aan preventie. Je lost dit soort problemen niet op met (nog) meer efficiency. Ze worden er ook niet minder van. Je ziet de wachtlijsten groeien. Er vallen her en gaten in de gemeente”.

 

Radar

Met marketingacties probeert SHM aandacht te trekken bij de doelgroep. Het gaat om posters met de teksten als ‘gewoon weer mamma kunnen zijn’ en ‘gewoon weer een rustige relatie hebben’.

Verhoeve: “Een groot aantal mensen zit onder de radar. Dat heeft soms met schaamte te maken. Anderen denken dat het morgen beter gaat. Dat is alleen niet zo, als je vandaag niets doet. Wat we met de acties willen bereiken, is het voorkomen dat mensen in de schuldhulpverlening komen. Dat ze eerder om hulp vragen, zodat de problemen worden opgelost voor die je boven het hoofd groeien. Dat zou natuurlijk het beste zijn”. Meer informatie: www.shmridderkerk.nl

 

Topje van ijsberg

SchuldHulpMaatje is verbonden met kerken en werkt nauw samen met de Gemeente en de wijkteams in Ridderkerk. Van de 18 kerken in Ridderkerk hebben er 14 de intentieverklaring ondertekend. Op dit moment zijn 32 maatjes en 4 coördinatoren in de weer met 130 actieve hulpvragers. Dat is het topje van de ijsberg, weet Verhoeve. In Ridderkerk hebben 4.055 huishoudens moeite om rond te komen.

 

Bijschrift:

Martin Verhoeve: Hulp zoeken helpt! (foto GvS)

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie